Yeni bir eve veya yeni bir binaya mı taşındınız? Çıplak toprakla veya eski evlerde, acilen yardıma ihtiyaç duyan cansız bir çimle karşı karşıya kalmış olabilirsiniz Hazır rulo çim döşeme ve çim düzeltmeye yönelik bu rehber, bahçenizden en iyi şekilde yararlanmanıza ve kısa sürede muhteşem bir çim yaratmanıza yardımcı olacaktır.
Hazır rulo çimler dayanıklı, her dem yeşil ve az bakım gerektiren çimlerdir ve bu da onları az bakım gerektiren bahçıvanlar için mükemmel bir bahçe yüzeyi yapar. Önce zemini düzgün bir şekilde hazırlarsanız hazır rulo çim döşemek kısa sürede yeni bir çim alan elde etmenize yardımcı olur.
Çim, genellikle bir bahçede bulunan ve canlı yeşil bir yüzey oluşturmak için birkaç farklı çim türüyle ekilen bir toprak alanıdır. Bahçe çimleri muhtemelen en yaygın olarak tanınan bahçe tasarım bileşenlerinden biridir. Çimin çeşitli kullanımları vardır, örneğin bir şezlongda uzanmak, onu mükemmel bir şekilde budamak, arkadaşlarınızı etrafında toplayıp barbekü yapmak veya hatta çocuklarınız için bir futbol sahası olarak kullanmak gibi. Yemyeşil çimlere sahip iyi döşenmiş bir bahçe çimi, çok işlevli bir bahçenin olmazsa olmazıdır. Çimler, bahçecilik için harika bir zemin örtüsüdür. Üzerinde yürümenize, oynamanıza veya egzersiz yapmanıza olanak tanır ve her bahçede çok işlevli bir alan sağlar.
Rulo çim mi çim tohumu mu?
Çim ekimi söz konusu olduğunda, ne kadar zamanınız veya bütçeniz olduğuna bağlı olarak birkaç seçeneğiniz vardır. Çimlerinizi olabildiğince çabuk elde etmeyi istiyorsanız, hazır rulo çim döşeme en hızlı seçenektir. Ancak, bütçeniz kısıtlıysa veya çok özel bir çim tohumu karışımına ihtiyacınız varsa, tohumla ekim en iyi seçenektir.
1. Rulo çim
En hızlı yöntem, serilen önceden kesilmiş çim rulolarını kullanmaktır. Bunlar kademeli tuğla işi tarzında kurulur, yani hızlıdırlar ancak tohumdan daha pahalıdırlar.
Rulo çimin avantajları
- Hızlı bir şekilde döşenir.
- Anında çözüm elde edilir.
- Maliyet etkin kullanılır.
Rulo çimin dezavantajları
- Çim tohumuna kıyasla daha pahalıdır.
- Önemli miktarda sulama gerektirir.
2. Çim tohumu ekimi
Bu yöntem, çim tohumlarının hazırlanmış toprağa serpilmesini ve zamanla tohumların filizlenip çim alanı oluşturması yöntemini ifade eder.
Çim tohumunun faydaları
- Rulo çime kıyasla daha ucuzdur.
- Bahçenizin koşullarına uygun tohum türü bulmakta zorlanmazsınız çünkü seçenekler çok fazladır
Çim tohumunun dezavantajları
- Tam bir çim alan elde etmek daha uzun zaman alır
- Kuşlar çimler ortaya çıkmadan çim tohumlarını yiyebilir. Bu da seyrek alanlara neden olur.

Hazır Rulo Çim Döşeme
Rulo çimden bir çim oluşturmak, hayallerinizdeki çime kavuşmanın en hızlı yoludur. Birkaç saat içinde yepyeni bir çime sahip olabilirsiniz. Öncelikle zemini hazırlayın, düz olduğundan emin olun, çimin çatı oluşturacağı ince bir toprak oluşturun ve ardından çimlerinizi kademeli olarak yerleştirin. Son olarak yeni çiminizi sulayın. Anında harika bir çim alanı yaratmak için aşağıdaki detaylı hazır rulo çim döşeme adımlarını izleyin.
Hazırlık
Çim döşemeden önce, gereken işlerin çoğu hazırlık aşamasındadır. Yeni bir çim almak için acele ediyor olabilirsiniz, ancak hazırlık sürecin anahtarıdır ve çim döşeme başarısızlığını önler. Çimleri döşemeden öncesi toprağı taşlardan ve yabani otlardan temizlemelisiniz. Ayrıca azot bakımından zengin gübreler ile toprağı çim öncesinde biraz besleyebilirsiniz.
Çim Alanı Ölçümü
Bu sayede çimlerinizi sipariş edebilirsiniz. Yüzey alanını hesaplamak için en az iki ölçüme ihtiyacınız olacak; sadece bir tarafı diğer tarafla çarpmanız yeterli. Pratik bir kural olarak ihtiyacınızdan %10 daha fazla sipariş vermeniz gerekir. Bu, birleştirmelerinizi kademelendirdiğinizde, kenarı bitirmek için birkaç küçük parçayla kalmamanız içindir. Daha hızlı kuruyacak olan, birbirine itilmiş küçük parçalardan çok daha iyi yerleşecek daha uzun bir çim parçası kullanabilirsiniz.
Çim Döşeme
Sıra geldi hazır rulo çim döşeme işlemine. Tahtayı kullanarak bunu toprağın üzerine yerleştirin ve ileri veya geri çalışın. Çok fark etmez, ancak bazıları ileri doğru çalışmanın daha iyi olduğunu iddia eder. Videoda, çimleri geriye doğru döşüyorum, bu nedenle birleştirmeleri ve döşeme tekniğini görmeniz daha kolay.
Amaç, metre uzunluğundaki çimlerinizin büyük bölümlerini kısa kalan kısımlar yerine birlikte kullanmaktır. Bir büyük boy ve bir küçük boy çimin yan yana olmasındansa iki orta boy çime sahip olmak daha iyidir. Bunun nedeni, daha küçük çimlerin kurumaya meyilli olması ve bunun da çimin alımını etkilemesidir. Çimleri kesmek için keskin bir bıçak kullanın ve temiz bir kenar bırakın. Onları koparmaya kalkışmayın. Çimlere zarar verir ve sert, dağınık bir kenara sahip olmasına neden olur.
Bu, çimlerin birbirine geçmesini sağlar. Boşluklar kurumasına ve kıvrılmasına neden olur. Çimleri elle birbirine yapıştırabilir ve ardından zeminle ve her bitişik çimle teması sağlamak için çimleri hafifçe sıkıştırmak için bir tırmığın arkasını kullanabilirsiniz.
Sulama
Hazır rulo çim döşeme işi bittikten hemen sonra sulayın. Yeni döşenen çimlerinizi beslemenize gerek yok. Aslında, beslemezseniz toprağa daha çabuk kök salacaktır. Çimlerin ilk birkaç hafta boyunca asla tamamen kurumamasına dikkat edin. Her gün hafifçe sulamaktansa her 4-5 günde bir bol sulamak daha iyidir.