Gölgeye Dayanıklı Çim

Gölgeye Dayanıklı Çim

Arka bahçeniz veya bahçe alanınız günün büyük bölümünde gölgede kalıyorsa, güneş ışığının eksikliğinin çimlerinizin büyüme şeklini etkilediğini fark edebilirsiniz. Çimlerinizin büyümediğini veya renginin canlılığını yitirdiğini, sağlıksız olduğunu fark ederseniz, muhtemelen yeterince güneş ışığı alamıyordur ve gölgeye dayanıklı çimleriniz yoktur.

İlk seçeneğiniz alanın daha çok güneş alması için gölge oluşturan çalı ve çit gibi şeyleri kaldırmak olabilir. Ancak bahçeniz çok sayıda ağaç veya başka bir bina yüzünden gölgede kalıyorsa bunu yapamazsınız. Bu nedenle bahçeniz için gölgede rahatça yetişebilen ve az güneş ışığında bile sağlıklı kalabilen gölgeye dayanıklı çim türü seçmeniz daha mantıklı olacaktır.

Çimleriniz yeterince güneş almıyorsa ne yapmanız gerektiğine dair ipuçlarını sizinle paylaşıyoruz. Gölgeye dayanıklı çim yetiştirmenin yollarına gelin birlikte bakalım.

Gölgeye Dayanıklı Çim Yetiştirmek

Çimler diğer bitkiler gibi hayatta kalmak için güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Ancak gölge alanlarda da yetişebilirler. Burada kritik olabilecek durumlar şöyledir:

  • Çim türü
  • Bahçenizin aldığı gölge ve güneş ışığı miktarı
  • Sağlanan çim bakımının düzeyi

Çoğu otun hayatta kalabilmesi için günde 4 ila 6 saat doğrudan güneş ışığına ihtiyacı olacaktır. Gölgeye dayanıklı çim çeşitleri için bu güneş ışığı kotası, sağlıklı bir çim bakımı ile karşılanabilir.

Gölgeye Dayanıklı Çim
Gölgeye Dayanıklı Çim

Gölgeye Dayanıklı Çim Yetiştirmenin En İyi Yolu Nedir?

Gölgeli alanlarda çim yetiştirmek, istediğiniz tam, yemyeşil görünümlü çime ulaşmayı zorlaştırabilir, ancak bu mümkündür. Gölgeye dayanıklı çim seçmenin yanı sıra, aşağıdaki çim bakımı önerileriyle gölgeli çiminize daha iyi bir hayatta kalma şansı verebilirsiniz:

Daha az sıklıkta sulama

Genel bir kural olarak, sıcaklık düştüğünde sulama sıklığınız da azalmalıdır. Gölgeli alanlar çok fazla güneş ışığı veya sıcaklık almadığından, gölgede çimlerin sulanması söz konusu olduğunda da aynı prensip uygulanmalıdır. Sadece gerektiğinde ve derinlemesine sulamak en iyisidir. Çevresel koşullara bağlı olarak, kış yağışları daha serin aylarda çimlerinizi sulamak için yeterli olmalıdır.

Ağaç ve çalıların budanması

Ağaçlardan ve çalılardan alçakta asılı dalların kaldırılması, alttaki çimenlere ve toprağa daha fazla güneş ışığının ulaşmasını sağlayabilir. Ağaçlarınızı veya çalılarınızı budarken, gelen güneş ışığı miktarını en üst düzeye çıkarmak için alan açmaya çalışın.

Biçme yüksekliğinin ayarlanması

Gölgede, çim türünüz için mümkün olan en yüksek yükseklikte biçin. Bu, çimlerinize güneş ışığını absorbe etme ve onu soğuk ve don gibi çevresel stres etkenlerinden koruma şansı verecektir. Her çim biçme işleminizde alternatif çim biçme yönlerini deneyebilirsiniz ve bir seferde yaprağın üçte birinden fazlasını kesmemeye çalışın.

Gübreleme

Gölgeye dayanıklı çimler, güneş ışığı eksikliğini telafi etmek için ekstra besinlere ihtiyaç duyacaktır. Azot bakımından zengin, yüksek kaliteli bir gübre, güneşten mahrum kalan çimlerinize ekstra bir destek sağlamak için erken ilkbahar ve sonbaharda uygulanabilir. Gübreler, soğuk aylarda çimlerinize ilave koruma sağlayacağı ve çimlerinizi boğabilecek ve büyümesi için gereken güneşi ve oksijeni almasını önleyebilecek istilacı yabani otları kontrol altına alacağından, gölgeli çimlerde kullanıma da faydalıdır.

Gölgeye Dayanıklı Çim
Gölgeye Dayanıklı Çim

Yaya trafiğinden kaçınmak

Gölgeli alanlarda çimlerin büyümesine yardımcı olmanın en kesin yolu, üzerinde yürümekten kaçınmaktır. Sürekli yaya trafiği çimlerinizi aşındırabilir ve büyümesini engelleyebilir. Mümkünse kaldırım taşı döşeyin veya yaya trafiğini minimumda tutmak için birkaç ayda bir yürüyüş rotanızı değiştirmeyi düşünün.

Çimler yeterince güneş almazsa ne olur?

Güneş ışığı çiminizin büyümesi, sağlıklı ve yeşil kalması için ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini almasını sağlar. Çimleriniz yeterince güneş almıyorsa, ağaçların budanması veya bahçenize güneşi engelleyen yapıların kaldırılması da dahil olmak üzere yukarıdaki çim bakımı ipuçlarını uygulamanızı öneririz. Bu mümkün değilse o zaman bir sonraki en iyi seçenek, çok az güneş ışığına maruz kalarak hayatta kalabilen, gölgeye dayanıklı bir çim çeşidi seçmektir.

Yoğun gölgeli bir alanda çim yetiştirmek oldukça zordur. Halihazırda yetişmiş hazır rulo çimler bu durumda size oldukça faydalı bir çözüm sunacak. Gölgeye dayanıklı hazır rulo çimlerinizi teslim aldıktan sonra usulüne uygun olarak döşeyin. Yukarıda bahsettiğimiz bakım önerilerini dikkate alın ve işte bu kadar. Yıl boyunca yeşil kalacak çimlerle muhteşem bahçenizin keyfini sürebilirsiniz.

En zorlu koşullara ayak uydurabilen hazır rulo çim türlerimiz ile ilgili bilgi almak için Çimsaş ekibine ulaşabilirsiniz.

Yorum Yapın .

Eposta adresiniz yayınlanmayacak

*