Müşterilerimizin, yeşil çimlerine bakarken çimlerin ortasındaki kuru, kahverengi lekelere çözüm bulmaları için bu yazı yardımcı olabilir.
Çiminizin öldüğünü düşünmek doğaldır, ancak yeni çim ekmek veya döşemek düşüncesine geçmeden önce, lekeli çimlerinizin, ölü mü yoksa sadece uykuda mı olduğunu kontrol etmek önemlidir. İkincisi için, işin sırrı onu nasıl canlandıracağınızı bilmektir!
Çimler öldü mü ? Yada uykuda mı?
Söylediğimiz gibi, çimlerinizi nasıl tekrar canlandırabileceğiniz yollar için ölü ve hareketsiz çim arasındaki farkı bilmek önemlidir. Ayrıca zamanınızı ölü çimlerle veya tamamen uyuyan çimlerle harcamak istemezsiniz.
Kuru çimler, normalde saman benzeri bir renge sahiptir ve bahçenizde farklı şekillerde ve yerlerde görünür. Yabani otlar için de bir yuva olabilir, bu da can sıkıcı olsa da orada hala biraz yaşam olduğuna dair iyi bir işarettir.
Eğer çim alanını düzenli olarak sularsanız, kuru çim de toprağa sızan su gibi faaliyet belirtileri gösterecektir. Oysa ölü çim suyu emmeyecek ve birkaç hafta sonra bile yeniden büyüme görmeyeceksiniz.
Kuru çim alanı nedir ?
Kuru çim yamaları sağlıksız çim alanlarıdır. Zamanla bu alandaki toprak suyu emmek yerine itmeye başlamıştır. Bu da o bölgede bulunan çim köklerinin ihtiyaç duydukları su ve besin maddelerini ememeyeceği anlamına gelir. Sonunda çimlerin ölmesine ve toprağın kupkuru olmasına yol açar.

Çimlerde kahverengi lekelerin nedenleri nelerdir ?
Çimlerinizdeki kuru alanların birçok nedeni vardır. Bunlardan bazıları insan müdahalesi (elbette kasıtsız olarak) veya doğadan kaynaklanır. Kuru kahverengi lekelerin yaygın nedenleri şunlardır:
Saz katmanları – çok fazla bahçe döküntüsü su ve güneş ışığının toprağa ulaşmasını engelleyebilir ve sağlıklı çim büyümesini destekleyebilir.
Tüylü dostlarınız – ister evcil hayvanınız ister tilki gibi vahşi hayvanlar olsun, hayvan idrarı zamanla çimlerinize zarar verebilecek nitrojen içerir.
Haşere istilası – haşereler ve böcekler sadece hoş olmayan bir düşünce olmakla kalmaz, toprağın altına gömüldüklerinde gerekli su ve besin maddelerini de çalarlar.
Mantar hastalıkları – özellikle çimlerinizin yüzeyindeki sazın içinde oluşan ve su tutmayan toprakla sonuçlanan mantarlar.
Kuraklık dönemleri – iklim değişikliğinin etkisiyle daha uzun süren sıcak ve kurak yazlar görüyoruz. Bu da hortum borularının yasaklanmasıyla birlikte toprağınızı kurutabilir.
Yakın kesimler – çim biçme makinenizi düşük kesim ayarına getirmek çim köklerinin sığ kalmasına neden olabilir. Bu da çiminizin su kaynağı için güçlü bir kök sistemi oluşturmadığı anlamına gelir.
Eski çimler – tüm çimlerin düzenli olarak bakımının yapılması gerekir, ancak size miras kalmış olabilecek eski çimler daha hızlı kuruyabilir. Bu da onları daha yüksek kuru çim riski altına sokar.
Kuru çim bölgelerinin işaretleri nelerdir ?
Bu çok açık görünebilir ancak kuru çimin başladığını gösteren birçok işaret vardır. Bunları erkenden fark edip bölgeyi kurtarmaya çalışabilirsiniz. Kuru çim belirtileri şunları içerir:
- Koyu yeşil ve kahverengi lekeler
- Yağış veya sulamadan sonra çim yeniden büyümez
- Kuru yamanın altındaki kuru, sert toprak
- Su emilmek yerine yüzeyden akar
- Yüzey su ile tıkanır
- Hoş olmayan bir koku var.
- Yüzeydeki beyaz büyüme mantar miselyumuna işaret edebilir
Kuru çim nasıl düzeltilir ?
Durumu fark ettiğinizde çimlerinizi hayata döndürmek için yapabileceğiniz pek çok şey var. İşte kuru çimi düzeltmek için en iyi 6 ipucumuz:
Çim kazımaya başlayın – çimlerinizdeki ilave sazları temizleyerek suyun toprağa ulaşma şansını artırın.
Çiminizi havalandırın – havalandırma çiminizin her tarafına delikler açmayı içerir. Bu işlem sıkıştırılmış toprağı parçalayarak suyun hareket etmesini ve çim köklerine ulaşmasını sağlar.
Çiminizi sulayın – havalandırdıktan sonra çiminizi ve özellikle kuru noktaları her gün sulayın. Suyun emilip emilmediğini kontrol ederek aşırı sulamamaya dikkat edin.
Besleyin ve tohumlayın – gübre, çiminize ekstra besin sağlamak ve yeniden büyümeyi teşvik etmek için harika bir yoldur. Yılın zamanına bağlı olarak hangi yem ve tohuma ihtiyaç duyacağınızı belirleyecektir.
Evcil hayvanlarınıza dikkat edin – köpeğinizin veya kedinizin tuvaletini yapmak için bahçede favori bir yeri olabilir. Böyle bir durumda o bölgeyi koruyun ve onları başka bir yere işemeye teşvik edin.
Biçme yüksekliği – çimlerinizi çok kısa kesmediğinizi kontrol edin. Çim biçme makinenizin yüksekliğini artırın, çünkü daha uzun çim bıçakları daha güçlü ve daha yerleşik hale gelecektir.
Kuru bölgeleri düzeltmek için en uygun zaman ne zaman?
İdeal olarak, onları fark ettiğiniz anda hemen. Çimlerinizin etrafına dağılmış halde iyi görünmezler ve çok uzun süre bırakılırlarsa çözülmesi zor bir sorun haline gelebilirler. Kuru çimleri kurtarmaya çalışırken, serin ve yağışlı bir günü seçmeye çalışın. Yağmurlu bir günü de hedefleyin çünkü bu sizi sulama işinden kurtaracaktır! Dondurucu kışlar veya kavurucu yazlar gibi aşırı hava koşulları en iyi sonuçları vermeyecektir. Bu nedenle, ilkbahar veya sonbahara odaklanın ve mevsim için doğru gübreyi seçin.
Merhaba,
Çok sade ve benim gibi amatör bahçe ve çim meraklıları için çok uygun bir yazı olmuş. Derleyenlere ve emeği geçenlere teşekkür ederim.
Teşekkür ederiz