Sonbahar geldi ve artık yağışlar kendini göstermeye başladı. Yağışların artmasıyla birlikte çimlerde yosun oluşumu görmeye başlamış olabilirsiniz. Çimlerin sağlıklı ve yemyeşil görünmeye devam etmesi için yosun oluşumunun engellenmesi ve oluşanların kısa sürede temizlenmesi gerekmektedir. Bu yazımızda çimlerde yosun oluşumu ile ilgili yapabilecekleriniz hakkında bilgi vereceğiz.
Çimlerde Yosun Oluşumu
Kış aylarında, çiminizde yosun büyümesi görmek alışılmadık bir durum değildir ve size masum görünse de, kısa bir süre içinde çiminizi ele geçirmeye başlayabilirler. Çimlerde yosun oluşumu hızlıca kontrol altına alınmadığında çimler zayıf düşer ve en sonunda tamamen yok olabilirler. “Nasıl?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Dikkatli kontrol yapılmazsa yosun toprak altından yayılmaya devam eder ve çimlerinizin besin kaynaklarının önüne geçerler.
Çimlerde yosun oluşumu genellikle ıslak, gölgeli ve soğuk koşulların birleşiminin sonucudur ve bu koşullar sonbahar ve kış aylarında oldukça tipiktir. Buna ek olarak, yosun oluşumu genellikle sığ, kayalık topraklar, zayıf toprak verimliliği, düşük toprak pH‘ı (asitli topraklar), yoğun gölge ve zayıf drenaj ile ilişkilendirilir. Bu faktörlerden herhangi biri çim gelişimini sınırlarsa, yosun çimi istila edebilir ve kalıcı bir yer edinebilir.
Yosun birkaç şekilde çim alana yayılır:
Rizoidler: Yosunların, onları toprağa bağlayan rizoid adı verilen yapıları vardır. Bu rizoidler, yosun kolonisi genişledikçe yeni toprak alanlarına tutunarak yosunun çim boyunca yanal olarak yayılmasına yardımcı olabilir.
Sporlar: Yosunlar, küçük ve hafif olan sporları serbest bırakarak çoğalırlar. Bu sporlar rüzgar, su veya hayvanlar tarafından çimin içindeki yeni yerlere taşınabilir. Uygun bir ortama indiklerinde filizlenir ve yeni yosun bitkileri oluştururlar.
Parçalanma: Yosunlar parçalanma yoluyla da yayılabilir. Küçük yosun parçaları kopabilir ve yeni alanlara taşınabilir. Bu parçalar uygun koşullara düşerse yeni yosun kolonileri oluşturabilir. Bu, yaya trafiği, çim biçme veya çimlerde hareket eden hayvanlar yoluyla olabilir.
Çimlerde yosun oluşumu sonbahar aylarında birkaç nedenden dolayı daha yaygın hale gelebilir:
Çim gelişiminin yavaşlaması: Çoğu çim türü kış aylarında uykuda kalır veya çok daha yavaş büyür. Bu azaltılmış rekabet, yosunun aktif olarak büyüyen çimlerle rekabet etmek zorunda kalmaması nedeniyle daha kolay yayılmasını sağlar.
Nem seviyelerinin daha yüksek olması: Yosun nemli ortamlarda gelişir ve yayılması için ideal koşullar sağlar
Gölgede kalınan zamanın artması: Güneş gökyüzünde daha alçakta olduğundan, çimler daha uzun süre gölgeye maruz kalabilir ve bu da yosun büyümesini destekler.

Çimlerde Yosun Oluşumu Nasıl Engellenir?
Sonbaharda çiminizde küçük yosun lekeleri olması büyük bir sorun değildir. Sorun, yosunların çimlerinizi le geçirmeye başladığı zaman ortaya çıkar. Olasılığını azaltmak için aşağıdaki önleyici tedbirleri deneyebilirsiniz.
Mümkün olduğunca, yosunun büyümeyi sevdiği koşulları ortadan kaldırın. Örneğin, yüzeyde nem kalmaması için drenaj sorunlarını çözün ve daha fazla güneş ışığı getirin. Çimlerin çekirdeğini alın ve alçı ile üst pansuman yapmayı düşünün.
Mümkün olduğunda, mevcut gölge miktarını azaltın. Uzun ağaçları ve çalıları budayabilirsiniz.
Çok gölge alan alanlar için, iyi bir örtünün sağlanması amacıyla gölgeye dayanıklı çim çeşitleri ekilebilir.
Çiminizin kışa girerken olabildiğince sağlıklı olduğundan emin olun. Çiminiz ne kadar yamalıysa, yosunun büyümesi için o kadar fazla fırsat olacaktır.
Çimlerinizi sonbaharda gübreleyin çünkü yosun ve algler düşük besin seviyelerini sever.
Toprağınızın pH’ını kontrol ettirin. Çok asidikse, bahçe kireci kullanarak düzeltin.

Çimlerde Oluşan Yosun Nasıl Yok Edilir?
Önemli miktarda yosun varsa, çimlerinizi ele geçirmeden önce onu temizlemeniz gerekir.
Yosunları kontrol etmenin en güvenli ve kolay yolu uzmanların tavsiye ettiği bir yosun yok edici kullanmaktır. Bu ürün karıştırıp üzerine püskürttüğünüz bir sıvıdır. Kullanımı kolaydır, güvenlidir ve işe yarar.
Kimyasal olmayan bir alternatif, Demir Sülfat ve alçıtaşının bir kombinasyonunu uygulamaktır. Yosun için toksik olsa da, çiminiz bunu sevecektir, hatta kışın çiminizi yeşerttiğini bile görebilirsiniz. Demir sülfat, metrekare başına 30 gr ile 70 gr alçıtaşı karıştırılarak en iyi şekilde uygulanır. Demire alçıtaşı eklemek, ona biraz hacim kazandırır ve yayılmasını daha kolay ve güvenli hale getirir. Karışımı kuru bir çime eşit şekilde uygulayın ve ardından 12 saat sonra sulayın ve aşırı uygulama yapmaktan kaçının. Bu karışımın 1 kg’ı en az 10 metrekareyi kaplamalıdır; aksi takdirde, çiminize zarar verebilecek aşırı uygulama riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Yollar gibi sert yüzeylere uygulamaktan kaçının. Bu ürün sert yüzeylerde kötü pas lekeleri bırakacaktır.
Eğer bu işlemler size karmaşık geliyorsa her zaman yosunları tırmıkla veya elle fiziksel olarak temizleyebilirsiniz. Sadece daha fazla uğraştırıcı olacaktır.