çim bakım hataları

En sık yapılan çim bakım hataları

Çim bakımı söz konusu olduğunda, hepimiz sadece biraz sulama ve biçme işini düşünürüz. Bu nedenle çim bakımını biraz hafife alabiliriz. Ancak çim bakımında da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu yazıda, yarardan çok zarara yol açabilecek, kaçınılması gereken çim bakım hatalarının neler olduğuna bakıyoruz.

Çim Bakım Hataları

Hepimiz çimlerimizin kusursuz görünmesini isteriz. Bu görünümü elde etmek için onlarca emek ve zaman harcamışken yine de sıkıntı yaşamak istemiyorsanız aşağıda sayacağımız çim bakım hatalarını yapmamaya dikkat edin.

Fazla Sıkıştırılmış Toprak Tabanı

Çimlerin toprak tabanı fazla sıkıştırıldığında suyun, besinlerin ve havanın çimlerinizin köklerine inmesi daha zor olabilir. Ayrıca çimlerinizin iyi bir kök sistemi kurmasını da zorlaştırır. Sıkıştırılmış toprak tabanından kaynaklanabilecek bazı sorunlar arasında drenaj sorunları, çıplak alanlar, yabani otlar, kuru alanlar ve mantar hastalıkları sayılabilir.

Sıkıştırılmış toprak tabanına ne sebep olabilir? Sıkışma esas olarak çimlerinizde yoğun trafik olduğunda ve su eksikliği olduğunda meydana gelir.

Peki, çimlerinizin sıkıştırılmış toprak tabanı varsa ne yapmalısınız? Sıkışmayı hafifletmek için çimlerinizi bir tırmıkla havalandırmanızı öneririz.

Çimlerinizi Aşırı Gübrelemek

Çimlerinize gübre uygulamak iyi bir şeydir ve çimlerinizin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ancak iyi bir şeyin çok fazlası çimlerinize zarar verebilir. Çimlerinizin aşırı gübrelenmesi ani bitki büyümesine neden olur. Buradaki sorun, köklerin aynı miktarda hızlı büyüme yaşamaması ve çiminizin ihtiyaç duyduğu su ve besin maddelerini sağlayamamasıdır. Ayrıca gübre esas olarak mineral tuzlardan oluştuğu için aşırı gübreleme toprakta tuz birikmesine neden olur, bu da suyun emilmesini zorlaştırır, çimlerinizin kurumasına, renk bozulmasına ve hatta yeterince kötüyse muhtemelen bitkinin ölümüne neden olur.

Çimlerinize gübre uygularken her zaman doğru uygulama oranına ve talimatlara uymak ve uygulamadan sonra doğru şekilde sulamak en iyisidir.

Yabani Otların Çimlerinizi İstila Etmesine İzin Vermek

Çimlerinizin yabani otların büyümesi zaman zaman beklenir. Ancak yabani otlar tedavi edilmezse çimleriniz boyunca büyümeye ve yayılmaya devam edeceklerdir. Bu nedenle, yayılmayı önlemek için yabani otları göründükleri gibi ortadan kaldırmak en iyisidir.

Seyrek Biçme

Yaygın çim bakımı hatalarından biri, çimlerinizi yeterince sık biçmemektir. Çimlerinizi sık sık biçmemek, çimlerin aşırı büyümesine neden olabilir ve çimlerinizde ekstra strese neden olabilir. Bu stres, özellikle çim biçme işleminden sonra çimlerinizin ince ve seyrek olmasına neden olabilir.

Peki, çimlerimi nasıl biçmeliyim? Biçme sırasında üçte bir kuralını kullanmanızı öneririz. Bu kural, çimlerinizi her geçişte yaprağın yalnızca üçte biri kaldırılacak kadar düzenli olarak biçmeye bakar. Soğuk aylarda çimlerin büyümesi daha yavaş olacaktır. Bu, eskisi kadar sık ​​çim biçmenize gerek kalmayacağı anlamına gelir. Ancak sıcak aylarda, hızlı büyümeye ayak uydurabilmek için daha sık biçmeniz gerekecektir.

çim bakım hataları
çim bakım hataları

Çimlerinizi Yanlış Sulamak

Çimlerinizi sulamaya gelince uymanız gereken birkaç altın kural vardır:

Çimlerinizi daha uzun süre ama daha az sıklıkta sulayın. Bu, çimlerinizin köklerini toprak profilinin derinliklerine doğru büyütmesini teşvik ederek çimlerinizin kuraklık toleransını artırmaya yardımcı olacaktır.

Çimlerinizi sabah yani günün sıcağından önce sulayın. Çimlerinizin gece boyunca nemli kalmasını önlemek için öğleden sonra ve akşam saatlerinde sulama yapmaktan kaçınmak en iyisidir. Bu zamanda sulamak, çimlerin uzun süre nemli kalacağı için mantar sorunlarına yol açabilir. Sabahları sulamak bu sorunların ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Çim Bakım Ürünlerinin Yanlış Uygulaması

Yaygın bir çim bakım hatalarından biri de çim bakım ürünlerinin yanlış uygulanmasıdır. Çim bakım ürünlerini kullanırken, uygulama talimatlarını ve oranlarını okuyup takip ettiğinizden emin olmanız hayati önem taşımaktadır. Bunlara uyulmadığı takdirde ürün, ulaşmak istediğiniz sonuç açısından etkisiz kalabilir. Çimlerinizin yanması ve aşırı durumlarda ölmesi de dâhil olmak üzere başka sorunlara neden olabilir. Bir çim bakım ürününü nasıl uygulayacağınızdan emin değilseniz, uygulamadan önce ürünün üreticisine danışmak her zaman en iyisidir.

Çimlerin Gün Işığı Almasına Engel Olmak

Tüm bitkiler gibi çimlerin de güneş ışığına ihtiyacı vardır. Güneş ışığı çimlerin hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu gıdayı üretmesini sağlar. Şeker olarak da bilinen glikoz çim tarafından üretilir ve çimlerinizin büyümesine yardımcı olmak için gıda olarak kullanılır. Güneş ışığı olmadan çimleriniz glikoz üretemez, bu da çimlerin incelmesine ve ölmesine neden olur.

Kötü Drenaj

Drenajı zayıf olan bir çim birçok soruna yol açabilir. Bunlar mantar, hastalık, yabani ot istilasını içerir ve hatta çimlerinizin ölmesine neden olur. Bu nedenle, çimlerinizin drenajıyla ilgili herhangi bir sorunu düzeltmek, bir dahaki sefere büyük bir yağmur yağdığında sorunların ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Biçme Makinesinin Bıçaklarının Körelmesi

Çim bakım hatalarından bir diğeri de kör çim biçme bıçaklarıyla çim biçmektir. Biçme bıçaklarınızın zamanla körelebileceğini biliyor muydunuz? Kör çim biçme bıçakları çimlerinizi parçalayacaktır. Bu sadece kötü görünmekle kalmıyor, aynı zamanda çimlerinizin sağlığı açısından da iyi değil. Çim biçme makinesinin bıçaklarının kör olduğundan şüpheleniyorsanız veya rutin bir kontrol yapmak istiyorsanız, çim biçme makinesini ön tekerlekler yukarı bakacak ve sap yere düz olacak şekilde eğin. Biçme bıçaklarını incelerken herhangi bir çatlak, bükülme veya bıçak kanadında delikler varsa bıçaklarınızın değiştirilmesi gerekir.

Bahçenizi mükemmelleştirecek rulo çimlerinizi sipariş etmek için bizimle iletişime geçin.

Yorum Yapın .

Eposta adresiniz yayınlanmayacak

*