Bahçe çimleri, özellikle yaz aylarında çok fazla aşınır ve yıpranır. Evcil hayvanlar, kalabalık aile etkinlikleri, bahçede oynayan çocuklar… Tüm bunlara rağmen bahçenizin yeşilliğini korumak istiyorsanız çim gübreleme, bahçe bakımınızın en önemi aşamalarından biri olmalıdır. Çim gübreleme belli aralıklarla ve çimin ihtiyacına göre yapıldığında en yüksek verimi almanızı sağlar. Bu nedenle bu yazımızda çim gübreleme işini yaparken dikkat etmeniz gereken kısımlardan bahsedeceğiz.
Çimlerimizi Neden Gübreliyoruz?
Çim, yaşayan, nefes alan bir organizmadır ve verimli bir şekilde büyümek için uygun besinlere ihtiyaç duyar. Bunların çoğu yerleşik bir kök sistemi ve düzenli yağış ve güneş ışığı yoluyla organik olarak elde edilebilse de, bazen hava istediğimiz gibi gitmez ve bu da çiminizin erişebildiği kaynakları etkiler. İşte o zaman çiminizi son derece besleyici bir gübre ile destekleyebilirsiniz.
Çim Gübreleme Nasıl Yapılır?
Çimlerinize gübre uygulamanın iki yolu vardır:
El ile Gübreleme
Elinizle çim gübreleme, küçük bahçeler için veya çiminizin belirli alanlarına odaklanıyorsanız daha kolay bir işlemdir. Ancak, ne kadar koyduğunuzu takip etmek zor olabilir. Ayrıca, gübre toprağa nüfuz etmeden önce evcil hayvanların veya çocukların onunla temas etmesini önlemek için alanları köşelere ayırmanız gerekecektir.
Yayıcı Yardımıyla Gübreleme
Gübre yayıcılar yalnızca daha büyük çimlerde zamandan tasarruf sağlamakla kalmaz, aynı zamanda gübrenin daha eşit bir şekilde yayılmasına da yardımcı olur. Gübrenizi daha geniş alanlara dağıtmaya yardımcı olan bir dönme mekanizmasına sahiptirler.

Çim Gübreleme İpuçları
Çimlerinizi biçtikten sonra gübrelemenizi öneririz, çünkü bu, tekrar biçmeden önce gübrenin tamamen emilmesi için zaman sağlar. Toprağın da biraz neme ihtiyacı vardır çünkü gübre kuru toprağı kavurabilir. Bu nedenle, yağmur yağmadıysa, gübrelemeden önce çimlerinizi sulayın. Çimlerinizi daha sonra sulayarak gübrenin çim bıçaklarından toprağa geçmesini ve orada emilmesini sağlayın. Aşırı sulamayın; bu, gübreyi yıkayarak tüm emeklerinizi boşa çıkmasına neden olabilir.
Doğru Gübre Türü Nasıl Seçilir?
Çoğu gübre, çimin ihtiyaç duyduğu ana besinleri içerir. Bitkinin gençleşmesini teşvik etmek için azot, çim bıçaklarını güçlendirmek için potasyum ve kök büyümesini desteklemek için fosfor oldukça önemlidir. Üçünün de eşit dengesine sahip bir gübre, çiminizi beslemek için çok yönlü bir çözüm sunar.
Ancak, çiminizin sorunlarına bağlı olarak, bir elementin daha yüksek oranda bulunduğu bir gübre isteyebilirsiniz. Örneğin, ilkbaharda daha fazla azot sağlıklı büyümeyi ve yaza hazır parlak yeşil bir rengi destekler. Öte yandan fosfor, çim köklerini güçlendirerek kış mevsiminde temel besinlere erişmelerini sağlar.
İlkbahar/Yaz Gübresi
Adından da anlaşılacağı gibi, ilkbahar için idealdir ve çiminizin büyümesini ve rengini geliştirmek için tasarlanmıştır. Çiminizin azot içeriğini artırarak daha güçlü kökler oluşturur, sağlıklı büyümeyi teşvik eder ve çiminizin sıcak havalarda taze ve canlı görünmesini sağlar.
Sonbahar/Kış Gübresi
Sonbahar/kış gübresi yavaş salınan peletler şeklindedir. Yiyecek ve besin bulmanın daha zor olduğu sert kışlarda çimlerinizi desteklemek için özel olarak tasarlanmıştır. Sağlıklı görünümlü bir çime yardımcı olur ve bahara hazır olacak şekilde gücünü korur.
Çiminizin Gübrelenmeye İhtiyacı Olduğunu Gösteren İşaretler
- Çimlerin yavaş uzaması
- Donuk yeşil bir renk
- Sarı veya kahverengi lekeler
- Çimlerin seyrekleşmesi
- Yabani otlarının artışı
- Çimde oluşan böcek istilaları
Çim Gübreleme Ne Zaman Yapılmalı?
Yılda ii kez çim gübreleme yapmak en iyisidir: bir kez ilkbaharda çiminiz uyanmaya başladığında ve bir kez de sonbaharda uykuya dalmadan önce. Bu iki uygulama, zorlu hava koşullarında çiminizi korumaya yardımcı olacak ve aktif olarak büyümeye başladığında ona enerji verecektir.
Sıcak hava veya yoğun yağış nedeniyle çiminizin zorlandığını fark ederseniz, yıl ortasında bir uygulama yapmak da faydalı olabilir. Çünkü aşırı yağmur, gerekli besin maddelerinin toprağa nüfuz etmek yerine çiminizin yüzeyinden yıkanmasını sağlayabilir.

Çim Gübrelemenin Faydaları
Çimlerin sağlıklı şekilde büyümesini sağlar.
Çimlerin iyileşmesini ve gençleşmesini sağlar.
Yabancı otların büyümesini engeller.
Çim yosunu oluşumunu önler.
Çim hastalıkları riskini azaltır.
Çimlerinizin canlı yeşil renkte kalmasını sağlar.
Daha yoğun ve güzel bir çimenlik sağlar.
Zamandan ve paradan tasarruf sağlar.
Çimi Aşırı Gübrelemek Mümkün mü? Aşırı Gübreleme Yaparsak Ne Olur?
Çimlerinizi gübreyle beslemek zararsız görünse de, çimlerinizi çok fazla gübrelerseniz bu ters etki yaratabilir. Tüm gübreler azot tutar ve çok fazla azot çimlerinizi öldürebilir. Sarı veya kahverengi lekeler görmeye başlarsanız, bunlar aşırı gübreleme yaptığınızın işaretleridir. Ayrıca, gübreyi kuru toprağa uygulamak toprağı kavurabilir ve çim kökleriniz tarafından yeterince emilmeyebilir. Çok fazla gübre uyguladığınızı düşünüyorsanız, çimi yıkayın ve işleme tekrar başlayın.