Çim Gübreleme

Çim Gübreleme

Kış mevsimi geldiğinde çimler uykuya dalmaya başlar. Kış ayları boyunca çimin sağlıklı kalmasını sağlamak ve iyileşme sürecini desteklemek için çim gübreleme işlemi oldukça önemlidir. Çim gübrelemenin neden bu kadar önemli olduğunu merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Gübre Nedir?

Gübre, bitkilerin büyümesi ve başarısı için gerekli besinleri sağlamak amacıyla toprağa veya bitkilere uygulanabilen doğal veya sentetik kökenli bir maddedir.

Gübrede bulunan üç ana element vardır: Azot (N), Fosfor (P) ve Potasyum (K), genellikle “NPK” olarak yazılır. Her biri kendi önemli rolünü oynar.

Azot, bitki hücrelerinde protein oluşturur ve yaprak büyümesi ve klorofil (yeşil pigment) için önemlidir. Hücre oluşumunu destekleyen fosfor, fide, kök, çiçeklenme, meyve ve tohum gelişimini destekler. Potasyum fotosenteze (oksijen yaratmak için güneş ışığının kullanılması ve bitkinin beslenmesine yardımcı olan şekerlerin üretimi) yardımcı olur, bitkinin gücüne, su emilimine, hastalıklara karşı direncine ve ürün kalitesine katkıda bulunur.

Gübrenizde ayrıca küçük elementlerin bir karışımını da bulacaksınız: Kalsiyum (Ca), Kükürt (S), Magnezyum (Mg), Demir (Fe), Manganez (Mn), Çinko (Zn), Bakır (Cu), Bor (B) ve Molibden (Mo). Bunlar da kendi rollerini oynarlar:

  • Kalsiyum hücre duvarının yapısını oluşturur.
  • Kükürt bitki proteininin bir parçasıdır.
  • Magnezyum fotosentezde önemli rol oynar.
  • Demir , klorofil üretiminde rol oynar ve bitki hücrelerinde oksijen taşınmasına yardımcı olur.
  • Manganez çimlenme için olmazsa olmazdır.
  • Çinko , klorofil oluşumu ve bitkinin su alımıyla ilişkilidir.
  • Klorofil üretimi için enzimlerin oluşumunda bakıra ihtiyaç vardır.
  • Bor, şekerlerin bitki içinde taşınmasını sağlar, azot, karbonhidrat ve hormonların metabolize edilmesine yardımcı olur ve bitkide kalsiyum alımında rol oynar.
  • Molibden azot metabolizmasında önemlidir.
Çim Gübreleme
Çim Gübreleme

Neden Çim Gübrelenir?

Gübre kullanmak için birçok faydalı neden vardır. En başta geleni çimler için besin kaynağı olmasıdır. Tüm bitkilerin azot ve potasyum gibi oldukça büyük miktarlardaki besin maddelerine ve ayrıca yukarıda listelenen diğerlerine daha küçük miktarlarda ihtiyacı vardır.

Kaçınılmaz olarak, ürün hasat edildiğinde veya bakımı yapıldığında besinler topraktan çıkarılır. Gübre, hasat zamanında alınan besin maddelerinin yerine konmasında önemli bir rol oynar. Aynı şekilde, çiminiz biçildiğinde yapraklarının yeniden büyümeye başlaması için ekstra besinlere ihtiyaç duyar.

Bitkileriniz ne kadar iyiyse, büyümeye devam etmek için o kadar fazla besine ihtiyaç duyacaktır. Küçük bir yürümeye başlayan çocuğu beslemekle büyüyen bir genci beslemek arasındaki farkı düşünün.

Mevcut bitki örtünüz giderek daha fazla besin emecek ve yeni bitki örtüsünü riske atacaktır. Yeni çim, çiçek tarhları, sebzeler vb. ekmeyi umuyorsanız, düzenli olarak gübreleme yapmak etrafta dolaşacak kadar besin olduğundan emin olmanıza yardımcı olacaktır. Bazı bitkiler, meyve ağaçları ve sebzeler gibi, çok verimli olacak şekilde yetiştirilir ve en yüksek verimde üretime devam etmek için biraz daha fazlasına ihtiyaç duyarlar. Tüm ortamlar aynı değildir, bu nedenle yerleşik bitki örtüsü bir yerde gelişebilirken, başka yerlerde zorlanabilir. Doğru besin dengesinin sağlanması, yeni bir ortamda başarısının anahtarı olacaktır.

Toprağınızdaki yüksek asitlik, bitkilerinizin emebileceği besin miktarını sınırlayacaktır. Bu bileşikler, bitkinizin sağlığı ve başarısı için olmazsa olmazdır. Bu koşullarda, bu besin eksikliklerini gidermek için düzenli bakım ve gübre uygulaması esastır.

Çim Gübreleme
Çim Gübreleme

Çim Gübreleme Nasıl Yapılır?

Toprak testiyle başlayın, böylece toprağınızın pH’ını ve potasyum ve fosfor gibi hangi besin maddelerinin eksik olduğunu bilirsiniz. Çim bakımına yeni başlayanların çoğu sadece bir torba gübre alır, ancak toprağınızın neye ihtiyacı olduğunu anlamak çok önemlidir.

Çimlerinizi beslemeden birkaç gün önce, ona güzel bir sulama yapın. Bu, toprağınızın çim gübresini kabul etmeye hazır olduğundan emin olmanıza yardımcı olacaktır.

Çim gübreleme uygulamasını bir kürek yardımıyla ya da bunun için tasarlanmış bir makineyle yapabilirsiniz. Çimlere aşırı gübre vermek çimlerin yanmasına sebep olabilir. Bu nedenle gübreyi aşırıya kaçmadan ve eşit bir şekilde yaymaya dikkat edin.

Çimlerinizi gübreledikten birkaç hafta sonra yabani otlar olup olmadığını kontrol edin; yabani otları temizleyebilirsiniz.

 Çimleri gübrelemek için en iyi zaman ne zamandır?

Çimlerinizi gübrelemek için en iyi zaman, çimlerin ıslak veya en azından nemli olduğu ve daha fazla yağmurun beklendiği akşam saatleri veya bulutlu bir gündür. Çimleriniz kuruduğunda veya donduğunda, çimlerinizi gübrelemeyin; bunu yaparak çimlerinize zarar vermezsiniz ama çimlerin kökleri gübreyi ememeyeceği için pek bir fayda sağlamanız pek olası değildir.

Yorum Yapın .

Eposta adresiniz yayınlanmayacak

*